Beyond the Mill Walls: Rejuvenating Smelting Mill Green

Cromford Mills is delighted to announce that we have been awarded funding towards a new project from Postcode Local Trust, a grant-giving charity funded entirely by players of People’s Postcode Lottery.

The Beyond the Mill Walls: Rejuvenating Smelting Mill Green Project will improve the meadow area alongside the river at Cromford Mills, encouraging local people & visiting tourists alike to get active and explore the rich wildlife & industrial heritage of the riverside.  The Project has got off to a good start with benches and picnic tables built and installed by Bolsover Woodland Enterprise, a social enterprise group working with people with learning disabilities. These benches were used by visitors as soon as they were installed on site!

As part of the Beyond the Mill Walls Project the Arkwright Society also set up a group of conservation volunteers who will be working once a month to manage the area for wildlife and to introduce some of the improvements that are being made in the area.  The group has met a couple of times and have already mowed picnic spots into the meadow and installed a story-telling area for children.

Later in the year chainsaw sculptures will be installed that reflect both the wildlife and the  history of the smelting mill community that were once on this part of the river Derwent, and the group will be working with local school children to weave a living willow cottage where the settlement once was.  The plans also include natural play areas for children and natural play tunnels woven through the dogwood, reflecting the culverted brook flowing from Cromford Mills to the river.

SEE HERE for pictures and more details.

 

Share